Almindelige spørgsmål

1. Hvad er forskellen mellem Aspens alkylatbenzin og andre mærker af alkylatbenzin?

Der findes en svensk standard for alkylatbenzin, og vi forudsætter, at alle, der sælger alkylat, overholder denne. Aspens egne krav er dog betydeligt strengere på mange punkter, både når det drejer sig om forurenende stoffer som svovl og benzen, og når det drejer sig om egenskaber, der påvirker motorens funktion og levetid. Aspen har siden starten haft et tæt samarbejde med motorproducenten Husqvarna, hvilket har givet Aspen mulighed for at ligge langt fremme med hensyn til brændstoffets motortekniske egenskaber. Aspen 2 indeholder desuden Aspen totaktsolie, en helsyntetisk totaktsolie af højeste klasse.

2. Kan man bruge Aspen totaktsolie i påhængsmotorer?

Aspen totaktsolie er primært udviklet til at opfylde de høje krav i luftkølede, højtydende motorer. Påhængsmotorer, som køles direkte med havvand, stiller lavere krav til temperaturbestandighed. Der findes nogle såkaldte outboard-olier, som primært bør bruges til havvandskølede påhængsmotorer.

3. Hvilken benzin bør man vælge til påhængsmotorer, Aspen 4 eller Aspen+?

Man kan udmærket bruge dem begge. Aspen 4 er noget bedre til mindre påhængsmotorer, mens Aspen+ har højere oktantal og er beregnet til motorer med høj ydelse og motorer, der stiller større krav til oktantallet.

4. Hvor længe kan man opbevare Aspen alkylatbenzin i dunke, uden at den bliver dårlig? 

Normalt kan Aspen alkylatbenzin opbevares i flere år, uden at egenskaberne forringes. Holdbarheden reduceres dog, hvis man sjusker med at sætte proppen ordentligt i, lader dunken stå længe i stærk sol, eller hvis man på anden måde udsætter dunken for høje temperaturer.

5. Hvilken benzin skal man vælge til motorcyklen, gokarten, snescooteren osv.?

Aspen 2 anbefales i første omgang til alle totaktsmotorer uden separat smøring, idet Aspen 2 har de bedste miljøegenskaber. Til totaktsmotorer med separat smøring anbefales primært Aspen 4 og Aspen totaktsolie. Til større totaktsmotorer og til motorer med høj ydelse med høje krav til oktantal anbefales Aspen+. Aspen+ er godkendt som "miljöracing" til nationale løb i Sverige. Aspen R anbefales til både totaktsmotorer og firetaktsmotorer til konkurrencebrug, hvor man tilstræber maksimal ydelse og gode miljøegenskaber. Aspen R opfylder de internationale krav fra FIA, FIM og FIK.

6. Skal man vælge Aspen+ eller Aspen R?

Til internationale konkurrencer skal man bruge Aspen R, fordi den opfylder alle de krav, som de internationale forbund FIA, FIM og FIK stiller. Aspen R giver desuden ofte en noget højere ydelse end Aspen+. Aspen+ anbefales til nationale svenske løb, hvor "miljøracing" må anvendes i henhold til SBF.

7. Hvad skal jeg bruge, hvis min totaktsmotor har separat smøring, dvs. benzin i én tank og olie i en anden?

Aspen 4 bør anvendes til motorer med separat smøring, hvis man ønsker de bedste miljøegenskaber. Hvis der er behov for 98 oktanbenzin, er Aspen+ det bedste valg rent miljømæssigt.

8. Hvorfor skal jeg bruge Aspen R og ikke almindelig benzin?

Aspen R har en række fordele frem for almindelig benzin, som du kan læse mere om under fanebladet Produkter. De vigtigste forskelle er, at kvaliteten af almindelig benzin er varierende, mens kvaliteten på Aspen R er stabil. Den har også et højere oktantal (RON/MON 102/90 mod 95/85 eller 98/87). Aspen giver også mulighed for en højere ydelse takket være hurtigere forbrændingstid, højere energiindhold m.m. Aspen R har også bedre miljøegenskaber end almindelig benzin, og den kan desuden opbevares i lang tid.

9. Kan man blande Aspen alkylatbenzin med almindelig benzin?

Ja, det kan man, men egenskaberne bliver dårligere i takt med det forøgede indhold af almindelig benzin.

10. Hvad gør jeg med den tomme dunk?

Du kan brænde den. Polyetenplasten i vores dunke danner kun kuldioxid og vand, når den brændes. Vi er tilsluttet Förpacknings & Tidningsinsamlingen, og det betyder, at du kan efterlade dine tomme dunke på alle landets genbrugsstationer.

11. Kan Aspen alkylatbenzin 5-liters opbevares i andet end dunke?

Hvis vi havde brugt metalemballage i stedet, ville vægten være blevet højre pr. væskeenhed (større energiforbrug ved transport), og den er også mere energikrævende at fremstille. Glas havde ikke været tilstrækkeligt holdbart.

12. Hvad gør Aspen for at reducere miljøpåvirkningen fra emballagen?

  • Vi har gradvist reduceret mængden af plast i vores 5-liters dunke med i alt omkring 35 procent over 10 år. Vi er gået fra 380 gram til vores nuværende dunk med en plastmængde på 250 gram.

  • Vi har reduceret brugen af blød plast til emballering af tomme dunke i vores produktion med ca.10 procent gennem robotisering og ændret håndtering.

  • I Sverige foregår en stor del af vores leverancer med tankbil direkte ud til kunden. Det betyder, at du i Sverige kan tanke Aspen alkylatbenzin hundredvis af steder rundt om i landet.

  • I Sverige satser vi hårdt på at få landets marinaer til at satse på Aspen alkylatbenzin direkte fra pumpe. Det er glædeligt at se, at flere og flere vælger at kunne tilbyde deres kunder denne mulighed.

  • I 2008 udformede vi et helhedskoncept for vores forhandlere, hvor vi tilbyder dem en komplet tankstationsløsning. Konceptet er blevet en succes, og stadig flere forhandlere ser det værdifulde i at kunne tilbyde forbrugerne en intelligent måde at tanke Aspen alkylatbenzin på.

Læs mere om vores databeskyttelsespolitik og anvendelse af cookies