Ofte stillede spørgsmål og svar

På denne side har vi samlet nogle spørgsmål, vi ofte bliver stillet hos Aspen. Hvis du ikke kan finde det, du søger, kan du kigge i vores vidensbank. Du er også velkommen til at kontakte os direkte. Her finder du de oplysninger, du skal bruge for at komme i kontakt med os.

Alkylatbenzin

Hvad er forskellen mellem Aspens alkylatbenzin og andre mærker af alkylatbenzin?

Der er en svensk standard for alkylatbenzin, og vi forudsætter, at alle, der sælger alkylat, overholder den. Aspens egne krav er dog væsentligt strengere på mange punkter, eksempelvis når det gælder skadelige stoffer som svovl og benzen, og når det gælder egenskaber, der påvirker motorens funktion og levetid. Aspen har siden starten haft et tæt samarbejde med motorfabrikanter. Takket være dette samarbejde har Aspen ligget langt fremme, når det gælder brændstoffets motortekniske egenskaber. Aspen 2 indeholder desuden Aspen totaktsolie, som er en helsyntetisk totaktsolie af højeste kvalitet.

Hvad skal jeg bruge, hvis min totaktsmotor har separat smøring, dvs. benzin i én tank og olie i en anden?

Aspen 4 bør anvendes til motorer med separat smøring, hvis man ønsker de bedste miljøegenskaber. Hvis der er behov for benzin med 98 oktan, er Aspen+ det bedste valg rent miljømæssigt. Du kan fylde Aspen totaktsolie eller Aspen Outboard Oil i olietanken alt efter anvendelsesformålet.

Hvorfor skal jeg bruge Aspen R og ikke almindelig benzin?

Aspen R har en række fordele i forhold til almindelig benzin, hvilket du kan læse mere om under fanen Produkter. Den vigtigste forskel er, at kvaliteten af Aspen R er stabil mens kvaliteten af almindelig benzin varierer. Den har også et højere oktantal (RON/MON 102/90 i forhold til 95/85 eller 98/87). Aspen muliggør en højere ydelse takket være den hurtigere forbrændingstid, det højere energiindhold m.m. Aspen R har også bedre miljøegenskaber end almindelig benzin.

Kan man blande Aspen alkylatbenzin med almindelig benzin?

Ja, det kan man, men egenskaberne forringes i takt med det øgede indhold af almindelig benzin.

Marine

Kan man anvende Aspen 2-taktsolie i påhængsmotorer?

Aspen 2-taktsolie er først of fremmest udviklet til at opfylde de strenge krav, som luftkølede motorer med høj ydelse stiller. Påhængsmotorer, som køles direkte med havvand, stiller lavere krav til temperaturbestandighed. Vi anbefaler Aspen Outboard Oil, en helsyntetisk og hurtigt nedbrydelig olie, som er udviklet til påhængsmotorer i alle ydelsesklasser.

Hvilken benzin bør man vælge til påhængsmotorer – Aspen 4 eller Aspen+?

Man kan udmærket bruge dem begge. Aspen 4 er en smule bedre til mindre påhængsmotorer, mens Aspen+ har et højere oktantal og er beregnet til motorer med høj ydelse og motorer, der stiller større krav til oktantallet.

Motorsport

Hvilken benzin skal man vælge til motorcyklen, gokarten, snescooteren m.m.?

Aspen 2 anbefales først og fremmest til alle totaktsmotorer uden separat smøring, idet Aspen 2 har de bedste miljøegenskaber. Til totaktsmotorer med separat smøring anbefales primært Aspen 4 og Aspen totaktsolie. Til større totaktsmotorer og til højtydende motorer med høje krav til oktantal anbefales Aspen+. Aspen R anbefales til både totakts- og firetaktsmotorer til motorsport, hvor man tilstræber maksimal ydelse og gode miljøegenskaber. Aspen R opfylder de krav, internationale motorsportsforbund som FIA, FIM og FIK stiller.

Hvornår skal man vælge Aspen+ eller Aspen R?

Til internationale konkurrencer skal der anvendes Aspen R, fordi den opfylder alle de krav, som de internationale forbund FIA, FIM og FIK stiller. Aspen R giver desuden ofte en noget højere ydelse end Aspen+. Aspen+ anbefales til nationale svenske løb, hvor der ifølge SBF (Svenska Bilsportförbundet) skal anvendes "miljøvenligt racing-brændstof".

Produktemballage

Hvor længe kan man lagre Aspen alkylatbenzin i dunke, uden at den bliver dårlig?

Normalt kan Aspen alkylatbenzin lagres i flere år, uden at egenskaberne forringes. Holdbarheden reduceres dog, hvis man sjusker med at skrue låget ordentligt på, lader dunken stå længe i stærk sol, eller hvis dunken på anden måde udsættes for høje temperaturer.

Hvad gør jeg med den tomme dunk?

Dunken er fremstillet af polyetenplast, som kan genanvendes eller udnyttes til energiformål. Den skal i første omgang sorteres som plastemballage og ellers som brændbart affald. Vi er tilsluttet Förpacknings- & Tidningsinsamlingen (FTI) i Sverige. Det betyder, at privatpersoner i Sverige kan aflevere tomme dunke på alle landets genbrugsstationer. Svenske virksomheder kan kontakte deres afhentningsfirma vedrørende indsamling af tom emballage. Du kan få nærmere oplysninger på http://www.ftiab.se.

Kan Aspen alkylatbenzin 5-liters opbevares i andet end dunke?

Hvis vi havde brugt metalemballage i stedet, ville vægten være blevet højere pr. væskeenhed (større energiforbrug ved transport), og den er også mere energikrævende at fremstille. Glas, væskeemballage eller poser ville ikke være tilstrækkeligt stærke i henhold til kravene om emballering af farligt gods.

Hvad gør Aspen for at reducere miljøpåvirkningen fra emballagen?

  • Vi har gradvis reduceret mængden af plast i vores 5-liters dunke med ca. 35 procent de sidste 10 år. Vi er gået fra en plastmængde på 380 gram til 250 gram i vores nuværende dunk.
  • Vi har reduceret brugen af blød plast til emballering af tomme dunke i vores produktion med ca. 30 procent gennem automatisering og ændret håndtering.
  • En stor del af vores leverancer foregår med tankbil direkte ud til kunden. Det betyder, at du kan tanke Aspen alkylatbenzin hundredvis af steder rundt om i landet.
  • Vi satser hårdt på at få landets marinaer til at sælge Aspen alkylatbenzin direkte fra pumpe. Heldigvis er der stadig flere, der vælger at tilbyde deres kunder denne mulighed.
  • I 2008 lavede vi et helhedskoncept til vores forhandlere, hvor vi tilbyder dem en komplet tankstationsløsning. Konceptet er blevet en succes, og stadig flere forhandlere ser værdien i at kunne tilbyde forbrugerne en smart måde at tanke Aspen alkylatbenzin på.