“Jeg arbejder med møbleret natur,” siger han, når han skal beskrive, hvad han beskæftiger sig med. Han driver stadig Slottsträdgården Ulriksdal og bor også i et hus i selve haven.
Omkring det gamle slot er der en række forskellige aktiviteter, der både blomstrer og trives. Slottsträdgården Ulriksdal driver planteskole, café og konferencefaciliteter, der kombineres med både havedesign samt forskellige kurser og uddannelser.
Hos Bosse Rappne er det ikke bare fingrene, der er grønne. Han har længe været fortaler for at vise omtanke for miljøet, og det er en af grundene til, at han i mere end 10 år har været en flittig bruger af Aspens alkylatbrændstof.
“Der er mange fordele ved det. Maskinerne kører bedre, det lugter ikke dårligt, og man kan lade ungerne gå bag plæneklipperen uden at få dårlig samvittighed.”
Hellere grønne fingre end beskidte
Udtrykket “at have grønne fingre” forbindes ofte med en person, der er dygtig til at få planter til at blomstre og trives. Bosse Rappne har beskæftiget sig med planter lige siden barndommen. Hans forældre drev Slottsträdgården Ulriksdal, en planteskole ved Ulriksdals slot nord for Stockholm. Med tiden blev det helt naturligt for Bosse at gå samme vej: I 1985 overtog Bosse Slottsträdgården Ulriksdal sammen med sin mor.
Men det var hans medvirken i det populære svenske TV-program Äntligen Hemma, der gjorde Bosse Rappne til et kendt ansigt for mange svenskere. Han har også skrevet bøger om havepleje.
“Jeg arbejder med møbleret natur”
“Der er mange fordele ved det. Maskinerne kører bedre, det lugter ikke dårligt, og man kan lade ungerne gå bag plæneklipperen uden at få dårlig samvittighed.”
Bosse Rappne beskriver sig selv som en ”kritisk forbruger”, der gerne selv servicerer og reparerer sine maskiner. Og når man roder med motorerne, er der en anden fordel ved Aspen, siger han:
“Alting er jo renere. Det bliver ikke beskidt på samme måde.”
Fordelene vejer meget, meget tungt. Er der nogen ulemper?
”Tja … en del synes måske, at benzinen er lidt dyr. Men hvis man fordeler det over et år, bliver det ikke til så mange kroner. Ikke engang for mig, der er professionel bruger.”
Bosses fem bedste tips til en rigtig flot græsplæne
1. Klip ikke græsset for kort!
Græsset må aldrig være kortere end 4-5 centimeter. Græs er en plante, hvor halvdelen lever over jorden, og halvdelen lever under. Hvis græsset klippes for kort, svækkes rodsystemet, og så får ukrudtet lettere ved at etablere sig.
2. Klip ofte, men mindre.
Dette er en naturlig konsekvens af tip nummer 1: Det er bedre at klippe græsset ofte og lidt end sjældent og meget. Klip helst ikke mere end en tredjedel af græssets længde – for ellers kan du give græsset et chok, og det kan have brug for lang tid til at komme sig.
3. Lad det afklippede græs ligge.
Det afklippede græs formulder. Lad det blive liggende, medmindre der er alt for store mængder. Så kan det være nødvendigt at rive det væk.
4. Lad være med at give plænen kalk.
Regelmæssig kalkning af plænen frigør hårdt bundne næringsstoffer i plænen. Det kan give en kortvarig forbedring, men på lang sigt fjerner det næringsstoffer fra jorden.
5. Gød plænen.
I stedet for kalk kan du anvende naturgødning, fortrinsvis hønsegødning, som tilfører vigtige næringsstoffer og øger den biologiske aktivitet.
Mosset forsvinder i takt med, at plænen får kærlighed
Hvis du har problemer med mos i græsplænen, vil ovennævnte råd hjælpe dig. Mos trives ikke i en tæt og velgødet græsplæne. I takt med at plænen får mere kærlighed, forsvinder mosset. Men hvis problemet er for stort, kan det være nødvendigt at give plænen en kickstart:
- Riv så meget mos væk som muligt.
- Hvis der er skaldede pletter, skal du så græsfrø i henhold til anvisningerne på pakken for at dække dem.
- Hold jorden let fugtig i et par uger.
- Klip ikke græsset, før det har fået ordentligt fat.
- Klip ikke mere end en tredjedel af.