Hvad er alkylatbenzin?

Er der overhovedet forskel på benzin, tænker du måske? Det er ikke så underligt. Man hælder noget i tanken, trækker i startsnoren, og før eller siden plejer motoren at starte.

Men helt så enkelt er det ikke. Der er stor forskel på alkylatbenzin og den benzin, du tanker fra pumpen på en helt almindelig tankstation. Den vigtigste forskel er, at alkylatbenzin er et mere rent brændstof. Alkylatbenzin fremstilles af gasformige kulbrinter fra fossile brændstoffer – en slags dampe eller gasser, der dannes ved raffinering af olie. Processen kaldes alkylering og indebærer, at den overskydende gas fra råoliedestillation og fra krakningsanlæg blandes sammen og danner en alkylatvæske. Derefter iblandes nogle yderligere bestanddele, hvorefter man har det færdige brændstof.

Det giver et brændstof, som er meget renere end almindelig benzin. Indholdet af skadelige aromatiske kulbrinter som f.eks. benzen og polyaromater (PAH) er stort set ikke-eksisterende.

Hvis man sammenligner dele i en motor, der har kørt på konventionel benzin, og dele i en motor, der har kørt på Aspen alkylatbenzin, kan man tydeligt se forskellen. Motoren, der har kørt på alkylatbenzin, er meget renere, mens den anden motor indeholder betydeligt mere sod og flere aflejringer mange steder.

 

REN FORBRÆNDING

Hvis man hælder en sjat konventionel benzin i et kar og lige så meget Aspen alkylatbenzin i et andet kar og derefter antænder de to samtidig, ser man også tydeligt forskellen. Flammen fra den konventionelle benzin soder væsentligt mere, mens Aspens benzin har en ren og klar flamme. Når væskerne er brændt af, er karret med Aspens benzin rent, mens den konventionelle benzin efterlader brune og sorte aflejringer og rester.

En af de ting, der gør en forskel, er askerester i olien, som indeholder kulstof, der danner aflejringer.

 

SVENSK OPFINDELSE

Som du sikkert har bemærket, kan vi blive ved med at tale om alkylatbenzin. Det er ikke så underligt. Det var nemlig os, der i sin tid opfandt produktet. Virksomhedens grundlægger Roland Elmäng var en handlekraftig ingeniør, der blev irriteret over det faktum, at skovarbejderne fik hovedpine og blev dårlige af dampene fra deres motorsave. Roland mindedes, hvordan man under anden verdenskrig producerede brændstof med højt oktantal af gasser fra olieraffinering, og det var denne indsigt, der førte til udviklingen af Aspen alkylatbenzin. Det er en udvikling, der stadig fortsætter i dag, og som har gjort os til verdensførende inden for vores kategori.

Roland Elmäng var en person, der gerne ville gøre noget godt. Det gør vi også. Hans indstilling præger stadig virksomheden i dag. Det er derfor, vi plejer at sige, at Aspen sælger brændstof til folk, der vil tanke med omtanke.