Aspen alkylatbenzin - brændstof til folk, der tænker sig omDa Erik Sparrman dimitterede fra skovbrugsskolen i 1985 og begyndte at arbejde som en skovhugger, stod der ofte blå røg som en sky bag saven. At stå i dyb sne en hel vinterdag og være nødsaget til at indånde benzindampe var ingen behagelig oplevelse.

- Især var det usundt. Jeg fik ofte hovedpine af lugten, fortæller Erik. Da Aspens alkylatbenzin kom 1988, gik jeg straks over til den. Det lugter slet ikke og får både maskiner og save til at køre meget rent. Desuden ved jeg, at blandingen af olie og benzin altid er den rette, og jeg behøver ikke selv stå og blande.

I dag driver Erik virksomheden Skog och Terräng i Lund lidt uden for Skellefteå, Sverige. Han arbejder primært med uddannelse inden for skovbrug og med mindre opgaver inden for skovpleje, såsom fældning og rydning. Han uddanner også personale fra forskellige virksomheder over hele landet i, hvordan man bruger motor-- og rydningssave på den sikreste måde, og naturligvis er en vigtig del heraf det rette brændstof og olie.

– Jeg anbefaler alle at anvende alkylatbenzin, både for deres egen og for savens skyld. I dag vil jeg sige, at 90 procent af kursusdeltagerne allerede gør det fra begyndelsen. Der er jo også krav om, at virksomhederne bruger miljøvenlige produkter.

Aspen Bio Chain oil
For et par år siden kom så Aspen Bio Chain Oil, en miljøvenlig vegetabilisk savkædeolie, og Erik var naturligvis ikke længe om at afprøve den. Han mener, en stor fordel er, at det ikke klæber til, hvad der har været et problem med andre biologiske olier.

- Hvis saven har fået lov til at stå i nogen tid med en dårlig klæbrig olie, kan kæden ikke trække rundt i bestemte situationer, hvor man så skal bøvle med at starte den igen. Gammel, dårlig olie kan næsten klippes af med en saks, hvis det er koldt udenfor, fordi den bliver så sej. Aspens olie er derimod meget ren, letflydende og behagelig at arbejde med. Jeg har brugt den, når der har været minus 24 grader udenfor, og det har fungeret rigtig godt.

Både alkylatbenzinen og savkædeolien har gjort Eriks arbejdsliv lettere. Det er bare at medbringe de færdigblandede dunke og tage ud i skoven.

- De har også lang holdbarhed, og der dannes ingen kalkaflejringer. Jeg trives fint med Aspen, det fungerer og er let at få fat i, hvorfor jeg aldrig har skiftet brændstof. Nogle synes, at alkylatbenzin er dyrt, men jeg tror tværtimod, at det er billigere i det lange løb, og det er i særdeleshed meget bedre for arbejdsmiljøet!

Aspen 2 - Brændstof til luftkølede totaktsmotorer

Aspen Bio Chain oil - Vegetabilsk savkædeolie